Link Blog warna warni

Title bergerak pada link

Mouse Pen

Sonic Screwdriver Doctor Who

Right Click

Bunga berguguran

follow dashboard

Test

Highlights copy

24 March 2012

Aku Dan Umrah

~ Assalamualaikum ~

heluuu...harap semua sihat - sihat belaka..
rasanye lama betul xupdate my blog ni...
rindu rasanye..

Kali ni nk cerita tentang umrah....
knp ye dgn umrah ni??
cuba teke knp...
ehhh...kita bkan ahli nujum pun kan...
hhahha...

Tanggal 21/2/2012......
bersamaan hari selasa...
Tepat pukul 11.30 pg,,,
aku dh bergerak ke KLIA...
smpai di sana dalam pukul 1.00 tgh hari....
laju betull....
yepp..mmg aku bwak laju...
160/170 km/j..
sebab nk kejar masa...

hmmm...
smpai2 aku terus carik parking...
smntara tu,,,parents aku dh trun dulu...sbb aku xnk dorg berjalan..
so aku trunkan dorg kat balai ketibaan...
masuk2 je pntu utama tu,,dh ramai
yg berkumpul...
jumlah kseluruhan yg pergi di bawah syarikat
CS HOLIDAYS seramai 85 org...

Kami terbahagi kpd 2 group...
kami yg dr KKB group 1st d bwah jagaan UMI..
group 2nd d bwah jagaan Ust Fauzi...
group 2nd ni ahlinya merata tmpat..
cthnye ade yg dr johor..ade yg dr Melaka...
n lain2...
Group kami ade yg dr K.L..
masing2 ikut yg pling dekat la...mudah utk dgr kersus umrah..
ape pn kami dr syarikat yg sama...CS HOLIDAYS...

Dalam masa yg sama...abg aku n akak ipar aku sampai...
pe lg..aku cpat2 ambk ank buah aku...
heheh...

Pic kat bawah ni utk nk boarding...
hehehe....

      pic ni,,,aku ngan pkck n mkck aku...
wktu ni tggu flight nk ke Brunei...
flight aku delay..klu x,,pukul 5.35 dh flight..
tp d sbbkan delay,,pukul 7.45 ptg...                                    

pic kat bawah ni pulak adalah menu aku semasa 
nk ke brunei..dlm flight...menu kat bwh ni ialah nasi bryani..
smpai brunei jam 9.35 mlm..
pjlanannye mgmbil masa 2 jam jep...
Di brunei just transit jep...
Dr Brunei,,,terus g Dubai...
dr Brunei pukul 10.10 mlm...
pjlanan nk ke Dubai mgmbil masa 8 jam...
Pic kat bwh nhi,,,ialah crite 3 Abdul...
d sbbkan 8 jam pjlanan,,aku tgk cerite ni...
naik ngantuk aku tgk bnde sama jep..ade gak channel lain..tp mlasla...
ni dlm flight r ni...
bgun tdo bgun tdo xsmpai2 lg...
aduyyy....

Pic kat bwah ni pulak menu utk ke Dubai...
bedal jela..hahahha

pic bawah ni aku n my mother...
hahah..poyo betul...
Pic kat bawah ni ialah airport Dubai...
kami berada di Dubai pd 22/2/2012..
smpai di Dubai pukul 7.00 pg...(kwtu Malaysia)
wktu Dubai pukul 3.00 pg...
Perbezaan jam Malaysia dgn Dubai ialah 4 jam..
Dasyat betul..
Wktu ni nk scan pasport n X-ray baggage..
Pic kat bawah ni pulak ,,aku kurg kenal even tggal KKB..
tp xpela...aku jenis bersembang jep...
kenal xkenal tu lain cerita...
yg nenek tu baik sgt dgn aku..
aku pn pe lg,,gurau sakan r..
ahhaha
Pic mamat poyo..
hmmm no coments..
hahahah
Ni dalam bilik hotel..time ni aku xtau sape yg snap pic ni...
xpela...trime jela..hahah

laaaa..knp pulak pic kat bawah ni..
hahaha....ni time berada di luar hotel...
Time ni nk pergi jln2 satu Dubai...
huhuhu
Pic kat bawah ni aku suka sbb,,,,,,,
kat blkg tu ada pokok kurma..
perasan x???
yg mcm pokok kela tu....
heheh
Kat bwah ni nama hotel aku...
Hotel ni 4 star jep...
xpela...smlam je pn...tp bes gak laa...
nk tgok x suasana di Dubai...??
aku  upload kan k...
jom..tgk sama2 kat bawah ni...




























ni jela pic2 yg blh aku upload kan....byk lg..
tp ckup la yee..
jam 6.30 ptg,,,kami terus gerak ke airport Dubai utk pergi ke
Jeddah...Kami ke Jeddah dh mula berpakaian ihram....




pic kat atas ni di airport Jeddah...
utk nk boarding...




Pic kat atas ni pulak pmandangan dr dlm flight...wktu ni utk nk mendarat di Jeddah...
sampai di Jeddah pukul 1.30 pg...Pjlnan dr Dubai Ke Jeddah mgambil
masa 2 jam...


Sampai je di Jeddah,,,kami terus menaiki bas untuk pergi ke Mekah..
pjlnanya mgmbil masa 1 1/2 jam...lbih kurg smpai pukul 4.30 pg...
smpai je di Mekah,,terus check in hotel...


nk tau x,,,smpai je di Mekah,,,kami lalu di dpn Masjidil Haram..
pndg je smntara dlm bas nk menuju ke hotel...
tiba2 aku mnitiskan air mata...
xtau knp...pndg je...
time tu,,,aku seolah2 xpcye aku dh mnjejakkan kaki aku ke
tanah suci,,,dpt jd tetamu allah,n mcm2..mcm2 aku pk kan..


pd 23/3/2012....


aku mula mengerjakan umrah...
betul kata org,,,sampai di sana,mcm2 diuji kpd hambanya...
termasuk aku sndiri....
smlam,,cuma lalu je dpn masjid...
hari ni,,aku masuk masjid,,,dan nmpak kaabah dpn2 mata...
MasyaAllah...aku menangis sekali lg...
aku berasakan seolah2 aku ni hamba yg kerdil,yg alpa trhadap
prntah allah...


Aku xbrhenti2 utk berdoa di dpn kaabah...
hanya Allah sahaja yg tau
bgaimana prasaan aku...
selepas hbis je buat Umrah,,,terus balik hotel...


nk tau x,,,,pjlanan dr hotel nk ke masjidil haram
ialah 500 meter...jauhkan..tp bg aku,,xde rasa penat,,rasa malas utk ke masjid..
ulang alik dr hotel ke masjid sbyk 5 kali spnjg kami berada
di mekah selama 8 hari...
Kalau di rumah,,,surau yg dekat tu pn xpergi sgt..
ni di Mekah,,jln kaki spnjg 500 meter...


besar nya kuasa Allah...
1 lg rezeki kami di Mekah ialah sujud sejadah...
utk pgtahuan semua,,,di Mekah,,susah sgt3 nk buat sujud sejadah...
sujud sejadah ni d lkukan pd hari jumaat sahaja pd wktu subuh..
jd kami berasa amat bersyukur..
Imam Mekah tu baca je sujud sejadah,,,
aku secara jujur terus mngis..


nk tau knp mngis??
klu nk tau,,g crik mksud sujud sejadah...
baca dan translate kan...
pasti kamu semua tersentuh...


Pic kat bawah ni di Mekah tau...












Suasana di luar dan di dalam masjidil haram...
Menara yg paling tinggi tu ialah Jam...
Perhatikan elok2 pukul berapa tu...heheh
Pukul 6.15 ptg...ni time solat maghrib...

So,,kat Malaysia pukul 11.15 mlm... 







So,,,ni jela suasana2 yg aku blh sertakan....
malas nk uploadd byk2...heheh...


Seterusnya,,,Aku g melawat ladang unta,,,
Gua Thur,,Gua Hira',,Masjid Hudaibiyyah,,
Muzium Mekah,,,tmpat bermina,,berwukuf,,n lain2..



Kat bawah ni tmpat2 lawatan yg aku pergi melawat...
jom tgk sama2...


 Pic kat atas ni Gua Thur..


 Pic kat atas ni gua Hira'



Pic kat atas ni ialah tmpat bermina...





 Pic kat atas ni tmpat ladang unta tau...
susu unta sdap...manis...huhu



 Ni kesan batu tapak Kaki Nabi Ibrahim....
sejarah tapak ni swaktu baginda nk bina kaabah...


Tengah2 tu Suami artis iaitu Venida Imran...
yg pakai kopiah tu wakil CS Holidays...

Wktu ni kat luar muzium..  
jom tgk pic eterusnya yg kat bwah ni..






Pic kat bawah ni pulak ialah waktu aku nk buat umrah...
Seronok tau buat umrah berkali2...
lg pun rugi klu xbuat...
even memang mencabar lg2 time saie'..
Jom tgk same2 pic aku kat bwah ni...










Nak tengok x gambar batu di safa n marwah....
jom... 

ada sejarahnye ttg bkt safa dan marwah ni...
kalau nk tau blhla IM sy ye...hehehe...poyo btul..



 Pic atas ni dpn bilik hotel...
aku ngan pkcik2 ni ade je nk d boraknye...
nmpk je tua tp aduy...


nenek kat atas ni pulak aku asek kacau jep...
saje nk tgk dia melatah..ahhahah
xjht kan...heheheh







Pic ke enam2 kat atas ni ialah pekan antara hotel aku nk ke masjid...
besar sbnrnye,,,tp hehehe..besela..mlas nk upload..
ni pn aku plih yg trbaik je ni... 

Yg ni knp plak???
hehehe...
girl yg bernama aida suruh pakai...
sje gedik2 nk snap pic aku..
ni laa yg aku mksdkan...
time ni nk pergi ke pekan besar di mekah...
sory yee aida tlak pic kamu..hehehe...



Rasa2 knp ye pic ni..apa kaitan Lif dgn org Turkey ni???
sblm tu,,,nk gelak dulu dpn lapy...
ahhahahahahahahhahahahahhahaahahahhahahahhahahahahah....
lawak sungguh...
hahahahahha...
nk tau x knp???
stiap tgkat hotel ni ade 3 lif...A,,B,,C...
yg lwaknye,,,org turkey ni,,,masuk lif A,,keluar lif B,,,..

Kbtulan aku tgh smbg2 ngan pkck nawi..kami berdua je...
smntra nk tggu kunci bilik kami kat bawah...
Last2 org turkey tu dh pening...
yg aku ckp BI dia xfhm,,die ckp bhasa turkey aku plak xfham..
Die kluar masuk lif n salah hmpir 3 kali..
Mane aku xgelak...

last2,,aku suruh dia masuk lif,,
aku tekan tgkat 9...
tp die nk tgkat 2...Bilik aku tgkat 3..
Hahahahah...lawak btul... 

ni la pkck nawi yg aku mksdkan..
otak pkck2 yg 1 bilik ngan aku,,trmasuk rakan2 dr group CS HOLIDAYS ni mmg 
gila2 la...mcm bukan g Umrah...heyyy

Now...
28/2/2012...
pukul 9.00 pg,,,aku dh mula nk berangkat ke Madinah..
pjlanannye mengambil mase 5 jam...
sblm tu,,,aku perlu buat TAWAF WIDA'...
erti kata lain,,,tawaf selamat tinggal...
Wajib dibuat...Tiada satu alsan pn..
Melainkan yg betul2 uzur...
walaupn ade suka,,gelak sana sini,,
tp nangis n sedih tetap ade sbb nk tggalkan mekah...
nk tawaf wida,,ade doanye...
ni aku dh translate kan...

"Ya Allah,,,Jgnlah Engkau jdkan ziarahku ke tmpt mulia ini sbg kali trakhir.
Jika aku mampu,,InsyaAllah aku dtg...Jika aku mati,,,kutipkan pd sisiMU syahadah pd hari itu 
untuk hari kiamat.Jdkanlah tiap2 hujung rambutku utk cahaya bgku pd hari kiamat,,dan ampunkanlah
dosa2 ku...."

Pnjg lg doanye,,tp part sini pling aku sdih n ngis teressak2...
Allah je tau cmne aku rasa aritu...
Tp,,,Doa xbpndukan buku xpe...sndri2 pn blh..aku just baca ikut buku sdikit...
slbhnye,,,bce sndri n mntk byk2 ape yg d phonkan..
InsyaAllah di makbulkan...
AMIN.....
Pukul 3.30 ptg,,,kami dh smpai ke Madinah....





Pic2 kat atas ni wktu nk check in...
\









pic kat atas ni pulak ialah....
pic di masjid Nabawi...
Suhu di Madinah pulak ialah 13'C...

Sejuk yg teramat...
aku berada di Madinah selama 3 hari...

Pic yg kat bawah ni pulak ialah di masjid Quba'...
klu nk tau,,,kalau buat solat sunat di sini,,,
ganjaran dia seolah2 kita buat umrah di Mekah..
So,,aku xlpaskan peluang... 




 Pic kat bawah ni ialah bukit uhud...
sedih yg teramat bila mndengar cerita ttg sejarah bkt uhud...
semasa aku bljr di f6,,ade gak bljr ttg bkt uhud..tp xde prasaan sedih..
bila smpai sana n jejak kaki ni,,,t\trus mgalir air mata ni
apbila mutawif ( guide tourism) mnceritakan dr A smpai Z ttg sej bkt uhuud..
kami jgk nmpk gua di mna Nabi Muhammad pergi smbunyikan diri d gua trsebut..
sdih sgt...
 ni  tmpt makam para syuhada...makam yg mati syahid semasa mnentang 
kaum quraisy....berperang brsama2 nabi muhammad...

Pic mata tu pn ade cerita die..mengenai Nabi Muhammad...
nk tau ttg ceritanye,,,IM sy k...hahha
poyo lg...

Pemandangan bukit Uhud...

 Pemandangan Bukit Uhud



Pic kat atas ni ialah ladang kurma...
best tau tmpt dia...
dtg tmpt ni blh mkn je ape yg kita nk..
tp xlarat..sbb byk sgt..xtermakan...



 Pic ni plak kwn2 sebilik mak aku...


Pic kedua2 kat ats ni time nk checkout...


Pic kat atas ni nama dia Amalina...
Dia ni muda sthun dgn aku..selalu jmpe die tiap kali time mkn...
kdg2 duduk 1 meja..kesian dia ni..pergi sorg2 je..
keluarga dia xde...cuma mak die saje..
mak dia pn rjin bsembg dgn aku...
tp okla...spoting orgnye...
Dia rajin berborak ngan aku...so lyn jela..
Agak pramah la org die..
dia ni rock sikit..suara serak basah..

kami ltak dpn lif utk memdahkan org hotel msukkan dlm bas kami
utk menuju ke airport Madinah...
org xramai sbnrnye,,tp riuh,,mcm 1 hotel...
so aku bajet la xnk riuh2..sopan sikit..hahaha...




Pic mamat2 kat atas ni ialah kwn2 aku yg ade dri Bota,,dr ampang,,bangi n melaka...
Aku???hehhe..mstila KKB...
Dari kiri : jeff (35),,Shahmil (20),,Alif (23),,Akid,(21),n Meor (22)...

Paling muda ialah aku...20...
ehem3...
Yg pkck jeff tu prasan muda...
Tgkla pic2 kat ats tu,,asalnye mane ade die..dia tlg snap je..
bila kami ckp masih bujang,,,waa laju je masuk..
Lgpun time kat airport tu riuh kat line kami...sume pndg2..
Peduli ape..
hahaha


*So,,,ni jela yg aku dpt share kat u all spnjg aku berada di Dubai sehingga ke Madinah...
segala salah dan silap hrap di ampun...
Di sini tmpat sejarah aku utk mulakan khdupan yg baru...
hope kwn2 dpt support aku dr blkg...

"p/s,,,,,,aku nekad n bjnji,,,nk mulakan khdpan yg baru'''''
insyaAllah..

                                                 23/3/2012
                                                12.15 pg
                      Shahmil



Hak Cipta Terpelihara 2013

8 comments:

gathiz lentox said...

nikmat nye mnjdi tetamu Allah an me!l...:D

schamel said...

memang nikmat...best elyana...aku rasa xnk balik....best sgt3...biarlah aku tiap masa mnitiskan air mata di sana klu air mata tu blh hpuskan dosa2 ku n blh pdamkan api sekirnye aku msuk ke neraka....wlaupun di sana ade mse bgmbira,,grau2,,tp blh d bilang brapa kali aku ketawa di sana...brbanding aku tiap masa mngis...ya Allah....aku xtau nk ckp ape lg....klu blh,,aku nk je duduk sana...

gathiz lentox said...

yupzz...air mate yg mngalir itu mmpu m'hapus an d0se2 kte..Tuhan taw niat kte yg ikhlas me!l,pasti Dia atur an yg t'baek t0x c0...h0pe 1day nnty aq juga dpt mnikmati mnjadi tetamu Allah di sne...amin..

schamel said...

mudah mudahan mcm tu la....insyaAllah..ade rezeki tu....

sydi said...

seronok dapat buat amal ibadat kat sane..dalam hati teringin n pegi..INAYAALLAH kalau ada rezeki..amin..hehe.:)

schamel said...

insyaAllah sydi..ade rezeki tu..byk2 berdoa ok...

cinot said...

best nye dapat tgk kaabah dekat2 kan...huhu...untung awok... lain tahun buad haji pulok ye... buad banyak kali...nnty ley jadi HAJI, HAJI, HAJI SHAHMIL...ekekekekekek

schamel said...

best sgt3 cinot...insyaAllah hjung thun ni buatla haji..doakan kami sekeluarga ok...hehehe